Aktuality

Poľská spoločnosť Allegro prichádza na Slovensko

Ďalšia veľká poľská spoločnosť prichádza na Slovensko a posilňuje väzby medzi oboma krajinami a ekonomikami. Allegro ponúka možnosť nakupovať prostredníctvom novej platformy, je najväčším trhoviskom s európskym pôvodom. Spoločnosť sa rozhodla nedávno vstúpiť na slovenský trh. Zákazníkom ponúka množstvo sortimentu za nízke ceny.

SEMINÁR PODNIKAJME NA SLOVENSKU - NA TROJMEDZÍ KRAJÍN

29.2.2024 sa v poľskej obci Istena uskutičnil seminár Podnikanie na Slovensku. Viac info v článku v prílohe. 

Seminár PODNIKANIE NA SLOVENSKU 29_2_2024 Istebna

TRI KRAJE SR, PR, ČR PODPÍSALI VYHLÁSENIE O SPOLUPRÁCI

Signatármi Spoločného vyhlásenia o spolupráci boli Erika Jurinová - predsedníčka ŽSK, Jakub Chełstowski - maršálek Sliezskeho vojvodstva a Ján Krkoška – hejtman Moravskoslezského kraja. Partnerské regióny v Spoločnom vyhlásení deklarujú zámer ďalšieho upevňovania kontaktov v rámci rozvoja spolupráce medzi tromi partnerskými regiónmi. Slávnostného podpisovania sa zúčastnili veľvyslanci všetkých troch krajín ako aj blízki partneri regionálnych samospráv či zástupcovia podnikateľských subjektov. Viac v článku v prílohe. 

Podpis Vyhlásenia o spolupráci krajov 28_2_2024


Udelenie ocenenia SPOK za rok 2022 spoločnosti URANPRES spol. s r.o.

Slovensko-poľská obchodná komora udelila za rok 2022 ocenenie spoločnosti Uranpres spol. s r.o.  za výnimočný výkon v mimoriadne zložitých podmienkach výstavby tunelov na poľskej diaľnici S1 - Węgierska Górka. 

Odovzdanie ocenenia SPOK spolocnosti URANPRES spol sro 6_2_2024

Účasť predsedu a podpredsedu SPOK na XXI. Slovensko-poľskom hospodárskom fóre

XXI. Slovensko-poľské hospodárske fórum sa konalo 21. novembra 2023 v Spišskej Novej Vsi pod záštitou veľvyslanectiev za účasti pani Veľvyslankyne Andrey Elschekovej Matisovej (Veľvyslanectvo SR vo Varšave) a pána Veľvyslanca Macieja Ruczaja (Veľvyslanectvo PR v Bratislave). Na fóre sa aktívne zúčastnil aj predseda a podpredseda Slovensko-poľskej obchodnej komory. 

XXI. Slovensko-poľské hospodárske forum 2023 program
Príhovor veľvyslankyne SR v Poľsku

Prečo ÁNO Karpatská stratégia, či reštart Karpatského dohovoru

Na začiatku našich iniciatív v roku 2016 nikto z nás netušil, že pri hľadaní systémového riešenia pre ochranu a trvalo udržateľný rozvoj Tatier v 21. storočí sa budeme musieť zaoberať až Karpatskou stratégiou, ktorú bude musieť navyše raz spoločne schváliť Európska únia a krajiny regiónu Karpát, resp. iniciovať reštart dnes už 20-ročného Karpatského dohovoru. Ponúkame Vám komplexné informácie a prehľad. 

Karpatská stratégia _ Strategia Karpacka Komunikačná a argumentačná pomôcka

NÁVŠTEVA DOPRAVNÝCH PROJEKTOV VO VARŠAVE

V dňoch 18.-19.10.2023 spoločnosť BUDIMEX s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v SR zorganizovali pracovnú cestu po stavbách firmy Budimex v Poľsku pre slovenských novinárov (Denník N, Pravda, SME, Trend, HN):
- S7 Modlin - Czosnow (tu mal byť aj GR GDDKiA T. Zuchowski, bol z Ministerstva Infraštruktúry dyrektor Drog Publicznych J. Waszkiewicz)
- Warszawa Zachodnia
- električka do Wilanowa

Účastníci za slovenskú stranu:
Vladimír Jacko, generálny riaditeľ, Národná diaľničná spoločnosť
František Komora, prezident, Zväz logistiky a zasielateľstva SR
Roman Danko, generálny riaditeľ, Dopravný podnik mesta Košice
Stanislav Kučírek, predseda, Slovensko-poľská obchodná komora


Tak blízko a tak ďaleko... na infraštruktúre záleží

09.08.2023, Pravda, Strana 25, Andrea Elscheková Matisová, Rubrika: Názory
depeša
Poľsko sa hospodárskou výkonnosťou radí medzi najúspešnejšie štáty strednej Európy. Aj v rámci krajín Vyšehradskej štvorky si za ostatných päť rokov pripisuje najväčší pokrok. Pod úspech sa podpisujú aj masívne investície do infraštruktúry.

Celý článok Tak blízko a tak ďaleko... na infraštruktúre záleží)


Slovensko sa chce učiť od Poľska, ako lepšie čerpať eurofondy

Minister investícií Peter Balík podpísal vo Varšave 27.7.2023 memorandum o spolupráci s partnerským Ministerstvom rozvojových fondov a regionálnej politiky Poľska. Vzájomnou podporou a výmenou skúseností s Poľskom chce Slovensko zlepšiť svoju schopnosť využívať peniaze z Európskej únie. Zdroj: SITA

https://sita.sk/slovensko-sa-chce-ucit-od-polska-ako-lepsie-cerpat-eurofondy-podla-balika-ide-hlavne-o-tri-dolezite-oblasti/